28 d’octubre 2014

Prohibit pernoctar en furgoneta a l'Alta Garrotxa!

Noticia apareguda a  El Punt el passat 20/08/14

-------------------------------------------------------------------------------

20/08/14 02:00 - MONTAGUT I OIX -

Pernoctar en una furgoneta a l'Alta Garrotxa, prohibit

Els ajuntaments de Montagut i Oix i Sales de Llierca apliquen una ordenança contra l'acampada lliure que inclou aquests vehicles i també les caravanes, les autocaravanes i les tendes

 

Vehicles estacionats a la pista de Riu, a la zona de Sadernes , en una imatge d'arxiu. Foto: R. E.

 
Els ajuntaments de Sales de Llierca i de Montagut i Oix han aprovat una ordenança que impedeix fer acampada lliure a qualsevol punt dels seus termes municipals, bona part dels quals estan inclosos en l'espai d'interès natural de l'Alta Garrotxa. La normativa considera “acampada lliure” tant l'ús de tendes de campanya com la pernoctació dins d'una furgoneta, una caravana, una autocaravana o un turisme, quan el vehicle “es troba en situació d'estacionament estable, amb vocació de pernoctació turística –no de pernoctació derivada de descans en la conducció–, tot constituint l'allotjament temporal dels seus ocupants”. Les sancions van dels 200 als 500 euros. A Sales ja han posat quatre sancions.

Fins ara, la prohibició afectava espais concrets dels municipis, com ara l'esplanada del costat del camp de futbol d'Oix, però des d'aquest mes (en el cas de Montagut i Oix) i des de l'abril (en el cas de Sales de Llierca) la prohibició comprèn la totalitat dels termes.

Els reglaments inclouen excepcions, quan es produeixi una activitat que ho requereixi. Excursionistes que volen sortir a primera hora i aficionats a l'escalada solen recórrer a la pernoctació dins d'un vehicle, principalment a la zona de Sadernes. Si s'aplica l'ordenança al peu de la lletra, es veuran obligats a passar la nit en un càmping, pagant. “Farem servir el sentit comú, no passa res si estàs fent una travessa i dorms una nit dins d'un vehicle”, aclareix l'alcalde de Sales, Miquel Palomeras, a qui preocupen més les estades perllongades.

Moltes furgonetes
Després que la presència de tendes de campanya ha disminuït molt a l'Alta Garrotxa arran de la vigilància que s'ha fet els últims anys, ara el que capfica els dos ajuntaments –segons ha explicat l'alcalde de Sales– és la proliferació de pernoctacions en furgonetes. “Ens hem trobat fins i tot que pel Facebook anunciaven llocs on es podien concentrar i acampar”, assegura. “Aquestes conductes suposen un greu risc per als recursos territorials i mediambientals, i també poden comportar problemes de salubritat pública per al municipi”, es justifica en el text de l'ordenança. Rere la prohibició hi ha també el fet que aquestes pernoctacions s'interpreten com una competència deslleial als càmpings de la zona, “que tampoc són tan cars”, subratlla Palomeras.

LA FRASE:

"Farem servir el sentit comú. No passa res si fas una travessa i passes una nit dins d'un vehicle."
Miquel Palomeras (ALCALDE DE SALES DE LLIERCA)


Infraccions i sancions de tres tipus
Darrera actualització ( Dimecres, 3 de setembre del 2014 18:39 )

Des de l'any 2010, les competències en el control de l'acampada lliure recauen en els ajuntaments. Sales de Llierca i Montagut i Oix acaben de regularitzar-ho amb aquestes ordenances, però, de fet, les normes especials de l'EIN de l'Alta Garrotxa ja prohibeixen que s'acampi fora dels llocs assenyalats expressament.

Les multes previstes pels dos ajuntaments són de tres menes
  1. Per acampada sense autorització expressa, 200 euros.
  2. Per acampada sense autorització expressa i fent malbé el mobiliari urbà o embrutint la zona, 300 euros. 
  3. Per acampada sense autorització expressa posant barbacoes o altres elements que suposin risc d'incendi, 500 euros.