13 de gener 2013

Els Amics de Sant Aniol d'Aguja inicien la consolidació del refugi.


Noticia a Diari de Girona.cat 

MONTAGUT I OIX| XAVIER VALERI

Els Amics de Sant Aniol d'Aguja inicien la consolidació del refugi. Porten a l´esquena el material per consolidar la rectoria de Sant Aniol 

L'estalvi d'un helicòpter permetrà començar les obres de reforma i millora en pocs mesos.

 
Quaranta-cinc són els minuts que a pas ràpid dura el trajecte que va des dels aparcaments de Sadernes fins a Sant Aniol d'Aguja. Es tracta d'un itinerari seguit per milers d'excursionistes que volen deixar per unes hores o dies el món urbanitzat, sobretot en períodes vacacionals o caps de setmana. Entre les fileres de caminants hi ha la d'uns que carreguen motxilles plenes de sorra o de ciment. L'explicació a la inversemblant càrrega és el trasllat de material de construcció al refugi de Sant Aniol. Amb la programada per dissabte a les 7 del matí, amb concentració davant de la fleca de Montagut, hauran fet 9 sortides. L'objectiu és estalviar-se el lloguer d'un helicòpter i poder finançar l'inici de les obres de consolidació de les parets del refugi.

No s'han limitat als paquets de 7 quilos de ciment o de sorra, perquè en la darrera expedició van aconseguir fer arribar una bastida sencera a Sant Aniol. Entre dos van portar els tubs i per les estructures s'alternaven. Així, amb aquest antic sistema, van poder traslladar una porta metàl·lica.


El tancament de metall serà per usar la part del refugi que encara conserva teulada per fer-la servir de magatzem. Consideren que les portes de fusta poden ser trencades i han volgut assegurar que la seva feina tingui un bon resultat.
La previsió és que amb poques expedicions mes posin a Sant Aniol el material necessari per l'inici de les obres, la qual està programada per aquesta primavera.
Els paletes consolidaran les parets i faran una estructura que evitarà que el que queda de teulada es torni a enfonsar.


L'inici de l'obra ha de suposar la fi d'una acumulació d'adversitats i el principi de la concreció de la il·lusió dels Amics de Sant Aniol d'Aguja. De fet, la motivació que va originar el naixement de l'entitat va ser la voluntat de recuperar el refugi per a l'allotjament d'excursionistes. Amb aquest objectiu a l'estiu del 2011, es van ajuntar l'Associació Terra Aspra de Montagut, el Grup Excursionista Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir) el Centre Excursionista de Banyoles.
Llavors volien impulsar un projecte que contemplava la creació d'un allotjament amb servei de restaurant i bar. Preveien donar-ho en concessió a una família. Per tal de facilitar la iniciativa l'Ajuntament de Montagut i Oix va aconseguir la cessió de la propietat per part del Bisbat de Girona.


A partir d'aquí, els Amics de Sant Aniol van activar una campanya de recaptació de fons. Van aprofitar l'assistència a l'aplec dels francesos, van organitzar concerts i van programar arrossades i dinars. Tambe van rebre el suport dels alcaldes de Montagut Oix, Albanyà, Massanet de Cabrenys , Moureillas-Les Illes i Sant Llorencs de Cerdans.
La unió de municipis i d'entitats recuperava una comunitat geogràfica que està datada en paper des del 859, quan uns monjos d'Arles van fundar el monestir. A partir del Tractat dels Pirineus del 1659 que va separar les relacions entre petits pobles i masies amb una frontera es va iniciar un trencament.


Tot s'encaminava cap a una potenciació d'unes relacions una mica perdudes per causa de l'èxode de la pagesia del segle XX i que la recuperació del refugi tornava a ajuntar en un projecte comú. El problema era l'avançat estat de deteriorament de la teulada. L'amenaça d'esfondrament es va convertir en una realitat perquè el 15 de juliol, la biga serrera es va trencar i una quarta part de la teulada va caure.
Això no obstant, els Amics de Sant Aniol van delimitar les zones de perill, van apartar les runes i van continuar el trasllat de materials. Ara, l'inici de les primeres obres de consolidació és una realitat i la previsió és que en el proper aplec dels francesos, al maig, els assistents de totes les catalunyes puguin veure la primera millora estructural al refugi en molt de temps.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada